неділю, 5 липня 2015 р.

Наталка-Полтавка 1936 р. (художник-графік Віра Кутинська)

Наталка-Полтавка : худож. кф / авт. сцен. і реж. І. Кавалерідзе ; опера- тори: Г. Химченко, Ф. Корнєв ; худож.: М. Симашкевич, Ю. Майєр ; худож.- графік В. Кутинська ; комп. В. Йориш ; звукооператори: А. Прахов, А. Деми- денко ; дирижер М. Канерштейн ; … ; у ролях: К. Осмяловська (співає М. Лит- виненко-Вольгемут), І. Паторжинський, Г. Манько, М. Платонов, Ю. Шеста- ковська, С. Шкурат. – Київ. кіностудія, 1936. – 8 ч., 2044 м, 75 хв. – Вип. 15 листоп. 1936 р. – Екранізація однойменної опери М. Лисенка за п’єсою. І. Кот- ляревського. 

Віра Іванівна Кутинська (1897 — †1981) — українська аніматор та художник.
Народилася 14 вересня 1897 р. в родині сільського вчителя в с. Зарубинці. Закінчила гімназію в Умані. А оскільки в родині і батько, і дід були самоучки і іконописці, то й в Вірі передався родинний талант, вона після навчання в учительському інституті поступила в Українську академію мистецтв на живописний факультет.
Працювала В. І. Кутинська на Київській кіностудії над мультфільмами; художником у Решетилівці; працювала над розписом тканин, килимів, гобеленів, виконувала книжкові закладки, прикрашені українськими візерунками. Вона не потрапила до лабет КГБ, однак ткалі, що виготовляли килими у славнозвісній Решетилівці (Полтавська область), зникли в 1937 році. І зникли через те, що стали ткати килими в жовто-блакитних кольорах — а це ж націоналістичні кольори! Ця подія заставила Віру Іванівну назавжди покинути декоративне мистецтво і повернутись до Київської кіностудії.
На згадку про себе вона зробила кольоровий мультфільм про майстрів народного мистецтва Марію Примаченко і Ганну Собачко.
Померла 27 листопада 1981 р.





Немає коментарів:

Дописати коментар